Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Człuchów. Nie jesteś pewien co zebrałeś - zapytaj grzyboznawcy

Stef
Na zdjęciu Emilia Kotecka i Halina Brańska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Człuchowie
Na zdjęciu Emilia Kotecka i Halina Brańska z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Człuchowie B.Gliwka
W ostatnim czasie nie zanotowano zatruć grzybami w naszym powiecie, ale... lepiej dmuchać na zimne – mówią pracownicy sanepidu. Od września w ich gronie jest dwóch grzyboznawców.

Jesień jest dobrym okresem dla grzybiarzy, oraz osób które kupują grzyby na suszenie i przetwory, ale żeby uniknąć zatruć trzeba znać podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania.
W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych. Warto, bo grzybiarz jak saper – myli się tylko raz...
Grzyboznawcy w PSSE w Człuchowie to Emilia Kotecka z działu Higieny Żywienia Żywności i Przedmiotów Użytku oraz Małgorzata Kaszuba, pracująca w Oddziale Laboratoryjnym na os. Witosa.

Zasady bezpiecznego grzybobrania:
1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
W przypadku, wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów
należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki grzybów, kał, wymiociny zawierające zjedzone grzyby powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czluchow.naszemiasto.pl Nasze Miasto