Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy dzień pizzy. Poznaj kulinarne tajniki

Dagmara Olesińska
Rozmowa z Krzysztofem Szulborskim, prezesem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Jakie są tajniki wypiekania pizzy?

Najważniejsze jest urządzenie grzewcze, czyli piec. Powinien być ogrzewany drewnem bądź ewentualnie węglem drzewnym. Może to być piec chlebowy albo specjalny do wypieku pizzy. Osiąga on temperaturę nawet do 400 stopni Celsjusza. Istotne są też blaszki do wypieku - najlepsze są żeliwne. Ogromnie ważne są umiejętności i doświadczenie pizzermana. Musi on mieć wyczucie, aby pizzy nie spalić, ale i nie wypiec za słabo. Praca kucharza, wciąż jeszcze niedoceniana, wymaga wielkiej wiedzy i doświadczenia. Dlatego też tworzenie pizzy z zachowaniem wszelkich kanonów tego zawodu słusznie nazywamy sztuką kulinarną.

Jak sprawić, by ciasto było odpowiednio grube lub cienkie, czy zależy to od odpowiedniej ilości składników?

Ciasto musi być odpowiednio rozwałkowane. Powinno być trochę grubsze od tego na pierogi. Poza tym podstawą jest porządna receptura. Nie można odmierzać składników szklankami i łyżkami, tylko precyzyjną wagą. Po to się tworzy przepisy, by utrwalić kucharskie dzieło i smak potrawy.

Co różni pizzę polską od włoskiej?

Ta włoska to przede wszystkim dobre kruche ciasto, wspaniały aromatyczny sos pomidorowy ze świeżymi ziołami i serem - najlepszy to lekko podwędzana mozzarella, która nie tylko dobrze smakuje, ale i wspaniale się ciągnie. Włoskie pizze charakteryzuje też to, że nie są przesadnie wzbogacane dodatkami. Maksymalnie są dwa, góra trzy, wyłączając oczywiście ciasto. Niektórzy polscy kucharze chcą być bardziej włoscy niż Włosi i wzbogacają pizze wieloma dodatkami, co powoduje wielosmakowość, bez odpowiedniego charakteru.

Za co kochamy włoską kuchnię?

Przede wszystkim nie ma ona twardych standardów, tak jak jest to we Francji czy w Niemczech. We włoskich domach dużo się gotuje i każda gospodyni ma swój tajemny sekret, na przykład na sos pomidorowy czy na ciasto na pizzę. Kuchnia włoska to inaczej prostota i szybkość sporządzania potraw. Pizza, jak wspomniałem, powinna mieć maksymalnie cztery składniki. Oprócz tego Włosi często łączą różne smaki, na przykład mięso z rybą, używają dużo sera i świeżych ziół.


*NAJZABAWNIEJSZE ŚLĄSKIE SŁOWA - WYNIKI PLEBISCYTU
*WALCZYMY O USTAWĘ METROPOLITALNĄ - POZNAJ EFEKTY

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto