tłusty czwartek

.... dzisiaj możemy zjeść tyle pączków, ile chcemy .....

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Pączki jedzone w Tłusty Czwartek mają – według ludowych wierzeń – zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi, bo 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.

Lukrowany, posypany cukrem pudrem lub polany czekoladą, nadziewany konfiturą różaną, marmoladą, budyniem - w tłusty czwartek na polskich stołach królują pączki. To tradycja, którą wyjątkowo lubimy i mało kto jest w stanie się jej sprzeciwić.
Pączki uwielbiali już starożytni Rzymianie, którzy ostatnie dni karnawału spędzali na hucznych zabawach i jedzeniu. W Polsce zwyczaj smażenia pączków pojawił się około w IX wieku. Kiedyś przygotowywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną. Słodkie pączki pojawiły się na naszych stołach w XVI wieku. I co tu ukrywać, kuszą nas do dziś.
Najbardziej dietetyczne są pączki z nadzieniem różanym, lekko oprószone cukrem pudrem. Kaloryczność rośnie wraz dodatkowymi słodkościami i nietypowymi nieraz dodatkami, jak nadzienie budyniowe, serowe, makowe, z marmolady wysokosłodzonej.Polewa lukrowa lub czekoladowa, orzeszki, rodzynki czy skórka pomarańczowa.
Jeden pączek ma tyle kalorii co 100 gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego. Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal.
Mimo powyższego, życzę wszystkim całego mnóstwa pączków do zjedzenia w tym dniu. 

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!