Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Stargardzie rozstrzygnięto IV "Pasję pachnącą słodyczą". Konkurs kulinarny w ramach obchodów 25-lecia ZPSB

Emila Chanczewska
Dziś po południu, w pełen bezpłatnych szkoleń i warsztatów Dzień Pasjonaty, na Wydziale Przedsiębiorczości w Stargardzie Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu, odbył się finał konkursu kulinarnego na słodki specjał "Pasja pachnąca słodyczą". Wygrała Elżbieta Woźniak z Kani w gminie Chociwel ex aequo z Anitą Sadowską.

W finale konkursu znalazły się trzy panie, Elżbieta Wójcik i jej torciki czekoladowo-malinowe (torciki w kształcie serc na bazie czekolady i malin), Anita Sadowska i jej tort z biszkoptem orzechowym (tort z biszkoptem orzechowym, masą kawową z bezami, dżemem z czarnej porzeczki i whisky, dekoracją z malin, borówek, bezów, czekoladowych ziarenek i mięty) oraz Daniela Daroszewska z deserem "Dakłas" (z puszystą bezą, przełożony masą mascarpone z owocami granatu). Wszystkie trzy panie są już studentkami ZPSB.

W jury pod przewodnictwem Eweliny Świergiel dziekan Wydziału Przedsiębiorczości w Stargardzie Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu obradowały Renata Nowak-Lewandowska prodziekan Wydziału Ekonomii i Informatyki ZPSB w Szczecinie, Ilona Wójcik z Samorządu Uczniowskiego ZPSB Stargard oraz Dominika Wiśniewska prowadząca w Stargardzie pracownię tortów artystycznych "Mamie się upiecze".

- Postanowiłyśmy przyznać I miejsce ex aequo Elżbiecie Wójcik i Anicie Sadowskiej, które otrzymały vouchery na bezpłatny rok studiów licencjackich lub podyplomowych w ZPSB na Wydziale Przedsiębiorczości w Stargardzie (o wartości ok. 3000 zł) oraz sprzęt kuchenny - mówi dziekan Ewelina Świergiel. - Wypieki tych pań nas zauroczyły. Pani Anita wygrała także głosowanie internautów na Facebooku, otrzymując 191 głosów. Niestety, wysokiej temperatury powietrza nie wytrzymał deser pani Danieli. W tym roku desery związane były z obchodami 25-lecia naszej uczelni, w przyszłym roku wymyślimy coś nowego!

Elżbieta Wójcik, sołtys Kani w gminie Chociwel, w konkursie "Pasja pachnąca słodyczą" udział wzięła po raz trzeci.
- Dzięki temu pierwszy rok studiów na kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi miałam za darmo, za drugi płaciłam, a teraz trzeci też będzie za damo - mówi Elżbieta Wójcik. - Torciki czekoladowo-malinowe, które w tym roku zgłosiłam na konkurs, w domu pieczemy już jakiś czas. Duże torty się nam znudziły, robimy miniaturki. Torciki z czekoladowego biszkopta mają w środku krem mascarpone z malinową frużeliną, zrobioną z malin z własnego ogródka. Ich wykonanie w sumie trwa 6 godzin. Nie są drogie, składniki na 8 sztuk wynoszą 30 złotych. W następnym roku będę się starała także wziąć udział w "Pasji". Lubię to robić. To wielka przyjemność móc innym osładzać życie, a dzięki temu studiuję na uczelni, na której bardzo dobrze się czuję!

Oprócz finału konkursu, podczas dzisiejszego Dnia Pasjonaty w ZPSB w Stargardzie był warsztat historyczny, fotograficzny, nauka udzielania pierwszej pomocy oraz warsztat z psychologii biznesu z wykorzystaniem gier strategicznych. Była też zumba, joga i taniec towarzyski. A wszystko w ramach obchodów ćwierćwiecza działalności uczelni.

Zobacz też wideo: tak było przed rokiem, na finale III "Pasji pachnącej słodyczą"
Wideo (ech)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto