Festiwal Restaurant Week to cykliczne ogólnopolskie wydarzenie. Podobnie jak w pozostałych edycjach festiwalu, celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią. Restauracje zgłoszone do projektu przez dwa tygodnie oferują specjalne, degustacyjne menu w cenie 49 zł od osoby.
Restaurant Week po raz kolejny wraca do Szczecina - mówi Bernadetta Kowalczyk, city manager Restaurant Week. - Bieżąca edycja jest wyjątkowa ze względu na swoją tematykę „Destynacja Restauracja”. Nawiązujemy tu do podróży kulinarnych. W Szczecinie jest wiele restauracji, które pomagają nam przenieść się do innego zakątka świata. W tym roku w szczecińskiej edycji biorą udział 32 restauracje. Myślę, że warto skorzystać!
Szeroki wybór lokali
W tym roku na liście lokali znalazły się m.in.: Niebo, Bombay, Shanghai, Kaukaz, Bananowa Szklarnia oraz Spotkanie. Nie zabrakło też restauracji Binowo Park Golf Club uznanej za najlepszą restaurację Restaurant Week w Polsce.
- Na tę edycję przygotowaliśmy m.in. krem z dyni z jarzębiną z Binowa, będzie pstrąg, którego najpierw lekko podwędzimy, a później upieczemy, do tego lody chałwowe z syropem z pędów młodej sosny - mówi Łukasz Wojtkiewicz, Szef Kuchni Binowo Park Golf Club. - W zeszłym sezonie otrzymaliśmy wyróżnienie za danie główne i deser, zostaliśmy też nagrodzeni na poziomie ogólnopolskim jako najlepsza restauracja. Dużo pasji w tym wszystkim było. Mieliśmy świetny autorski deser, limonkową piankę. Staram się prowadzić moją kuchnię na jak najwyższym poziomie. Do każdej edycji tego wydarzenia szykujemy się osobno i mam nadzieję, że nasi goście to dostrzegają.
Rezerwuj i rekomenduj
Rezerwacji stolików można dokonywać za pośrednictwem strony restaurantweek.pl. Tam też można zostawić swoje rekomendacje.
- Tak się złożyło, że dostałem fuchę życia - mówi Damian Ukeje, artysta i ambasador Restaurant Week Szczecin. - Zawsze myślałem, że scena jest tym, w czym realizuję się najbardziej, ale wychodzi na to, że codziennie mogę degustować potrawy. Szczecin ma to do siebie, że zawsze miał się dobrze jeśli chodzi o restauracje. W ostatnim czasie otworzyło się ich jeszcze więcej. Nie wiem czy uda mi się odwiedzić je wszystkie, ale będę próbować. Warto!
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?