Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielka Sobota – Tradycyjne święcenie pokarmów w Stargardzie

Grzegorz Świstak
Grzegorz Świstak
Wielka Sobota, poprzedzająca Niedzielę Wielkanocną, w Kościele Katolickim która w tym roku przypada na 30 marca, jest dniem refleksji i oczekiwania na Zmartwychwstanie. Dzień ten zamyka Triduum Paschalne i stanowi okazję do pogłębienia wiary poprzez adorację, kontemplację i obrzędy sakralne.

W parafiach Stargardu, podobnie jak w innych częściach Polski, Wielka Sobota nie jest dniem sprawowania Eucharystii. Kościoły pozostają otwarte dla wiernych, którzy przez cały dzień zgromadzeni są w adoracji przed Najświętszym Sakramentem zlokalizowanym w specjalnie przygotowanych kaplicach.

Tradycyjnym elementem Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów, nazywane potocznie 'święconką'. Mieszkańcy powiatu, zgodnie z wielowiekowym zwyczajem, przynoszą do świątyń wiklinowe koszyki wypełnione produktami, które będą konsumowane podczas uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Wewnątrz tych koszyków znaleźć można pieczywo, jaja, wędliny i inne smakołyki, upiększone wstążkami i białą koronkową serwetką. Praktyka ta jest głęboko zakorzeniona w lokalnej społeczności, a każdy z produktów ma swoje symboliczne znaczenie związane z historią Pasji Pańskiej.

Ta cicha i powściągliwa atmosfera trwającego rozważania przerwana zostaje w każdej parafii po zapadnięciu zmroku, kiedy to ma miejsce uroczysta Wigilia Paschalna, otwierająca obchody Niedzieli Wielkanocnej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Giganci zatruwają świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto