Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Taka na co dzień jest Natalia Nowakowska. To kandydatka na burmistrza Gąsawy

NOWE
NASZA AKCJA
Taka na co dzień jest Natalia Nowakowska. To kandydatka na burmistrza Gąsawy

Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

NOWE
Akademickie Mistrzostwa Polski karate WKF. Są medale Politechniki Łódzkiej

Polecamy

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Eksperci wybrali 11 najlepszych hoteli w Polsce! Sprawdź, gdzie zaplanować wakacje

Eksperci wybrali 11 najlepszych hoteli w Polsce! Sprawdź, gdzie zaplanować wakacje

Minister edukacji o pracach domowych: Dzieci mają prawo do czasu wolnego

Minister edukacji o pracach domowych: Dzieci mają prawo do czasu wolnego