Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Nie żyje Wiktoria Sieczka, mistrzyni świata i Europy w trójboju siłowym. Miała 20 lat

Nie żyje Wiktoria Sieczka, mistrzyni świata i Europy w trójboju siłowym. Miała 20 lat

Szok! Była siostrą zakonną przez 15 lat! Cristina Scuccia już tak nie wygląda

Szok! Była siostrą zakonną przez 15 lat! Cristina Scuccia już tak nie wygląda

Polecamy

Ciasto jajko sadzone. Spektakularnie wyglądające ciasto na Wielkanoc

Ciasto jajko sadzone. Spektakularnie wyglądające ciasto na Wielkanoc

Owczarek niemiecki ze stargardzkiej policji uratował rannego mężczyznę

Owczarek niemiecki ze stargardzkiej policji uratował rannego mężczyznę

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz