Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać...
fot. NelliSyr/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Warzywa bogate w szczawiany

Niestety w przypadku dny moczanowej nie powinno się spożywać również produktów bogatych w szczawiany, ponieważ mogą one wywołać atak dny. Chorzy na artretyzm powinni zatem unikać: szczawiu, szpinaku i rabarbaru. Dodatkowo należy unikać papryki, kalafiora, brukselki, pora i kukurydzy.

Warto natomiast włączyć do diety: rzodkiew, cebulę, marchew, dynię, bakłażana, cykorię, buraki, rzodkiewki, pomidory i ogórki. Natomiast z owoców polecane są gruszki, jabłka, wiśnie i czereśnie, truskawki, ananasy, banany i brzoskwinie.

Zobacz również

Wyborcza dogrywka w pięciu gminach subregionu sądeckiego

Wyborcza dogrywka w pięciu gminach subregionu sądeckiego

Dziecięcy festiwal teatralny "Mieszkańcy lasu" w Szczecinku [nadesłane]

Dziecięcy festiwal teatralny "Mieszkańcy lasu" w Szczecinku [nadesłane]

Polecamy

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Deszczowa i pochmurna majówka? Pogoda nie będzie rozpieszczać

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!

Najlepsze restauracje w Polsce. Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów Michelin!