Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Msza Krzyżma Świętego w Archikatedrze Oliwskiej

Msza Krzyżma Świętego w Archikatedrze Oliwskiej

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie międzychodzkim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójtów w powiecie międzychodzkim

Polecamy

Stargardzka policja otrzyma ambulans kryminalistyczny dzięki wsparciu miasta

Stargardzka policja otrzyma ambulans kryminalistyczny dzięki wsparciu miasta

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy