Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Na Uniwersytecie Morskim w Gdyni merytoryczne dyskusje o rozwoju polskiej floty

Na Uniwersytecie Morskim w Gdyni merytoryczne dyskusje o rozwoju polskiej floty

Spał na Rynku, został okradziony. Złodzieja wypatrzył na monitoringu strażnik miejski

Spał na Rynku, został okradziony. Złodzieja wypatrzył na monitoringu strażnik miejski

Polecamy

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Majowy event Apple już niedługo. Kiedy się odbędzie i co zostanie pokazane?

Matura z języka polskiego na poziomie rozszerzonym. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z języka polskiego na poziomie rozszerzonym. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Najlepsza pasta jajeczna na śniadanie. Trudno przestać na jednej kanapce

Najlepsza pasta jajeczna na śniadanie. Trudno przestać na jednej kanapce