Gdzie znaleźć dobre lody w Stargardzie? Które miejsca są polecane we wrześniu 2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Stargardzie?
Gdzie pójść na lody w Stargardzie? Shaiith
Przeczytaj, gdzie znajdziesz posiadające bogatą ofertę lodziarnie w Stargardzie. Z całą pewnością są nieodłącznie związane z latem. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez ożywczego deseru, jakim właśnie są lody. Sprawdź jak powstawały i gdzie pojawiły się po raz pierwszy. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Stargardzie.

Jakie były pierwsze lody?

Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Tym wymyślnym rarytasem zajadali się również wybrane osoby zamieszkujące starożytny Rzym i Grecję. Był to posiłek wykwintny, unikatowy i trudny do wykonania ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór.

W XVI wieku odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i tak powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

W naszym kraju szerszą popularność lody zyskały w latach przedwojennych. Były one sprzedawane z wózków na ulicach Warszawy, Krakowa, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze klientów.

Po II wojnie światowej produkcja lodów znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się popularne. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle lub andruty. Oferowane wówczas smaki nie były zbyt urozmaicone. Zazwyczaj były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawano je w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

W obecnych czasach lody robione są z proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Możemy jednak spotkać w Stargardzie lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Stargardzie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Stargardzie

katalog firm

Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Stargardzie

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W okresie letnim na każdym kroku możemy zobaczyć lodziarnie oferujące lody włoskie, z automatu oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Możemy też wybrać lody gałkowe. Możemy także skusić się na sorbety przyrządzane z owoców i wody.

Lody włoskie sporządzane są z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

Lody wegańskie odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Są to najczęściej sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Oryginalne smaki lodów

Wytwórcy lodów na całym świecie prześcigają się komponując nowości. Chcą zwabić jak najwięcej klientów i w tym celu wymyślają smaki niespotykane i oryginalne. Im bardziej są kontrowersyjne, tym większa chęć spróbowania. Lodowa nowinka bardzo często może okazać się prawdziwym magnesem dla tłumów klientów lub charakterystycznym elementem kulinarnym danego regionu.

Najdziwniejsze smaki to:

  • wasabi
  • czosnek
  • wędlina
Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie