Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Pobił w Żorach przypadkowego przechodnia! Grozi mu 15 lat więzienia

NOWE
Pobił w Żorach przypadkowego przechodnia! Grozi mu 15 lat więzienia

Szczecińskie liceum integracyjne zaprasza na dzień otwarty

NOWE
Szczecińskie liceum integracyjne zaprasza na dzień otwarty

Polecamy

3 najlepsze miejsca na wakacje we Włoszech. Wybrali je sami Włosi!

3 najlepsze miejsca na wakacje we Włoszech. Wybrali je sami Włosi!

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem

Uzależnienie od seksu dotyka nie tylko mężczyzn. To bardzo wstydliwy problem