Na Rynku Staromiejskim w Stargardzie otwarta została Jadłodzielnia. To szafa i lodówka, w których każdy może zostawić lub zabrać żywność

Emilia Chanczewska
Emilia Chanczewska
Roman Żarnecki z kaliskiej Fundacji CHOPS i Agata Jeżow, koordynatorka Jadłodzielni w Stargardzie.
Roman Żarnecki z kaliskiej Fundacji CHOPS i Agata Jeżow, koordynatorka Jadłodzielni w Stargardzie. Emila Chanczewska
Udostępnij:
Trzecia w Stargardzie Jadłodzielnia - po szafce przy ulicy Wojska Polskiego i lodówce przy ulicy Limanowskiego - otwarta została dziś, w czwartek 2 grudnia 2021 roku, przy Urzędzie Gminy na Rynku Staromiejskim w Stargardzie. W wejściu do urzędu stanęła kolorowa szafa i lodówka. Każdy może tam zostawiać nadmiar żywności oraz ją stamtąd zabierać. Główną ideą działania Jadłodzielni jest niemarnowanie żywności.

NASZA RELACJA LIVE Z OTWARCIA JADŁODZIELNI NA RYNKU STAROMIEJSKIM W STARGARDZIE:

Jadłodzielnia na stargardzkiej starówce powstała, jako trzecia po Kaliszu i Ostrowie Wlkp., w ramach ogólnopolskiej kampanii marki Winiary "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu" współorganizowanej przez Fundację CHOPS z Kalisza. Na drzwiach Jadłodzielni widnieje regulamin dotyczący zostawianej żywności, do którego należy się stosować.

Otwarcia Jadłodzielni dokonała Agata Jeżow koordynująca stargardzkie Jadłodzielnie, Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS w Kaliszu, wójt gminy Stargard Jerzy Makowski oraz sekretarz gminy Stargard Jadwiga Michalska.

Firma Winiary zleciła Fundacji CHOPS otwarcie 10 Jadłodzielni. W Polsce rocznie marnuje się 50 milionów ton żywności. Na otwarciu Jadłodzielni w Kaliszu dyrektor fabryki Winiary przedstawił to tak, że gdyby fabryka Winiary pracowała na 3 zmiany przez 100 lat - to jest właśnie tyle żywności. Punkt Jadłodzielni w Stargardzie nadzorowany będzie przez panią Agatę Jeżow. Zachęcamy lokalnych sprzedawców i producentów, by dzielili się żywnością, która traci termin. Aby zapobiec marnowaniu żywności marka Winiary wymyśliła projekt "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu". Jego częścią jest foodsharing - Jadłodzielnia. Dziękuję wójtowi, pani sekretarz, za przychylność, za udostępnienie tego miejsca.

Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS

A ja dziękuję za cierpliwość i za przychylność. Rozmowy zaczęliśmy już na wiosnę. Udało się przetrwać problemy i doprowadzić to do końca.

Agata Jeżow, koordynatorka Jadłodzielni w Stargardzie

Przestrzeń starówki to miejsce, gdzie przemieszcza się dużo osób i z tego punktu skorzysta. Będzie to żywność, która zostałaby wyrzucona, czy poszłaby nie tam, gdzie trzeba. Wiemy, ilu ludzi na świecie głoduje, ile żywności się marnuje. Czas pokaże, jak będzie ta Jadłodzielnia funkcjonować. Należy próbować.

Jerzy Makowski, wójt gminy Stargard

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Lek na COVID-19 zatwierdzony, na razie warunkowo

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie