W skrócie
Zioła i napary na lepsze trawienie
W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Najpopularniejszy zestaw ziół na poprawę trawienia to:
- tymianek,
- mięta,
- i majeranek.
Takie rośliny można ich użyć w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zioła kojące ból brzucha i łagodzące wzdęcia
Przedstawione przez nas zioła często miały również zastosowanie w obrzędach ludowych lub przypisywano im znaczenie magiczne. W apokryfach możemy przeczytać na przykład, że bazylia wyrosła wokół grobu Jezusa podczas jego zmartwychwstania. W tradycji kościoła greckokatolickiego podczas uroczystości wielkanocnych używa się jej gałązek. Podobnie postrzegany jest tymianek, któremu już od czasów starożytnych przypisywano boskie pochodzenie. Obecnie uważa się, że ma on działanie bakteriobójcze i niwelujące infekcje.
Jak przechowywać zioła?
Aby zioła zachowywały swoje lecznicze właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Następnie należy wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, że suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. Jeśli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.
Jakie zioła na ból brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości?
Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub dodając do potraw w trakcie gotowania. Na przykład rozmaryn można zaparzyć we french pressie i przestudzony popijać na bóle żołądkowe.
Przepis na napar z bazylii

Bazylia znana jest ze swoich właściwości pobudzających trawienie tłustych dań. Dodatkowo wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych. Dodawanie jej w trakcie gotowania do sosów lub zup sprawi, że będą łatwiejsze do strawienia. Domowy napar ze świeżej bazylii szybko przyniesie ukojenie.
Składniki:
- 5 liści świeżej bazylii
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Liście bazylii należy porwać na drobne kawałki i umieścić w szklance. Wodę zagotować. Następnie wrzątek należy wlać do rozdrobnionej bazylii. Napar trzeba przykryć spodkiem i odczekać około 10 minut. Pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Herbatka z bazylii powinna być pita doraźnie, maksymalnie trzy razy dziennie.