Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza....
fot. matthiasboeckel/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście kalafiora

Głąb oraz liście kalafiora zazwyczaj są wyrzucane do kosza. Jest to błąd, ponieważ stanowią źródło błonnika pokarmowego, witaminy A oraz C, wapnia, potasu i selenu. Dodatkowo znajdziemy tam również kwas foliowy, który jest niezbędny szczególnie dla kobiet starających się o dziecko, oraz ciężarnych, ponieważ jego niedobór może powodować wady cewy nerwowej u dziecka, w tym rozszczep kręgosłupa oraz bezmózgowie.

Z liści kalafiora można przygotować zupę lub chipsy, a nawet je ukisić. Chcąc uzyskać zdrową i chrupiącą przekąskę, należy skropić umyte i wysuszone liście olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. Celsjusza.

Jak przygotować pastę kanapkową z liści kalafiora? Dokładnie umyj i ugotuj liście, a następnie odcedź i zmiksuj, dodając pół awokado, sól, pieprz i odrobinę natki pietruszki.

Zobacz również

Nowe sale rodzinne otwarte w świebodzińskim szpitalu

Nowe sale rodzinne otwarte w świebodzińskim szpitalu

Nowa poradnia specjalistyczna otwarta w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu

Nowa poradnia specjalistyczna otwarta w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu

Polecamy

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Gdzie można samodzielnie naprawiać samochód? Uwaga na mandaty

Gdzie można samodzielnie naprawiać samochód? Uwaga na mandaty

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami. Szybkie, tanie i smaczne danie

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami. Szybkie, tanie i smaczne danie