Pieprzówka, czyli domowy sposób na ból brzucha i niestrawność. Poznaj właściwości piperyny i eugenolu. Sprawdź przepis na nalewkę pieprzową

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka z pieprzu i ziela angielskiego może być stosowana tylko doraźnie, w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
Nalewka z pieprzu i ziela angielskiego może być stosowana tylko doraźnie, w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych. ka_re/pixabay
Udostępnij:
Pieprzówka, czyli nalewka z pieprzu i ziela angielskiego jest domowym sposobem na łagodzenie dolegliwości żołądkowych, szczególnie bólu brzucha i niestrawności. Pieprz czarny jest źródłem piperyny, która działa przeciwnowotworowo oraz przeciwbiegunkowo, natomiast eugenol, którego źródłem jest ziele angielskie – odkażająco i znieczulająco. Sprawdź prosty przepis na pieprzówkę.

Przepis na nalewkę pieprzówkę

Przepis na pieprzówkę jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności. Do przygotowania nalewki potrzebne są tylko trzy składniki:

  • 700 ml wódki,
  • 20 ziaren pieprzu czarnego,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie:
Ziarna pieprzu i ziela angielskiego należy przełożyć do szklanego słoika. Przyprawy można wcześniej rozgnieść w moździerzu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Następnie trzeba zalać je wódką i dokładnie wstrząsnąć. Po upływie dwóch tygodni nalewka jest gotowa do picia.

W przypadku całych ziaren, nie ma konieczności jej przecedzania. Jeśli do produkcji nalewki zostały użyte zmiażdżone przyprawy konieczne będzie jej wcześniejsze przefiltrowanie.

Pieprzówka – domowy sposób na ból brzucha, niestrawność oraz gazy jelitowe

Nalewka jest źródłem piperyny oraz eugenolu – substancji czynnych wspomagających układ trawienny. Pieprzówkę, ze względu na swoje właściwości zaleca się spożywać przy następujących dolegliwościach:

  • bóle i skurcze żołądka,
  • niestrawność,
  • nudności,
  • wymioty,
  • zgaga,
  • przeziębienie.

Należy jednak pamiętać, że pieprzówka jest nalewką leczniczą i powinna być stosowana tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 20 kropli.

Ze względu na zawartość alkoholu nie może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące. Zrezygnować z niej powinny także osoby z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego np. zespołem jelita drażliwego oraz chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Pieprzówka – właściwości zdrowotne piperyny

Pieprzówka jest nalewką produkowaną z pieprzu czarnego, ziela angielskiego oraz alkoholu. Swoje właściwości zawdzięcza składnikom aktywnym, między innymi piperynie oraz olejkom eterycznym.

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest rośliną tropikalną, rosnącą w gorącym i wilgotnym klimacie. Uprawiany jest głównie dla owoców, z których otrzymuje się ziarna, służące jako popularna przyprawa. Spożywanie ziaren lub ich ekstraktu popularne było już w starożytnej medycynie chińskiej, jako lekarstwo na dolegliwości trawienne, gangrenę, choroby serca oraz anginę.

Pieprz jest źródłem piperyny, czyli substancji czynnej, która wykazuje szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niezależnie od przyjmowanej dawki, częste jedzenie tej przyprawy poprawia stan zdrowia i ułatwia zdolność zapamiętywania, a także spowalnia procesy obumierania tkanki mózgowej. Z tego względu pieprz czarny zalecany jest w diecie chorych na Alzhaimera. Sugeruje się, że piperyna może również łagodzić objawy depresji.

Piperyna ma także działanie rozgrzewające, dzięki temu z powodzeniem może być stosowana przy objawach przeziębienia.

Piperyna przyczynia się również do lepszego wchłaniania składników odżywczych, takich jak witaminy (A, B6 i C), beta-karoten, koenzym Q10 oraz selen.

Piperyna ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwdepresyjne,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwskurczowe,
  • hepatoprotekcjne, czyli chroniące komórki wątroby przed uszkodzeniem.

Eugenol – właściwości ziela angielskiego

Ziele angielskie jest owocem drzewa – korzennika lekarskiego. Ziarna są źródłem wielu olejków eterycznych, które nadają im charakterystyczny zapach oraz gorzki smak. Główną substancją czynną jest eugenol, czyli olejek eteryczny przypominający zapach goździków. Przyprawa ułatwia wchłanianie selenu oraz beta-karotenu.

Utleniony eugenol pachnie jak wanilia, dzięki temu często jest wykorzystywany w przemyśle do uzyskania waniliny – składnika aromatycznego cukru wanilinowego.

Eugenol stosowany jest również w stomatologii do odkażania kanałów zębowych, a także jako cement dentystyczny. Ziele angielskie doraźnie może być stosowane jako środek znieczulający na bolące dziąsła. Wystarczy zmiażdżyć ziarna i przyłożyć w bolące miejsce, potrzymać 15 minut, a następnie wypluć.

Eugenol ma wiele działań zdrowotnych:

  • antyseptyczne (odkażające),
  • znieczulające,
  • zmniejszające nudności,
  • przeciwzapalne
  • przeciwbólowe,
  • pobudzające metabolizm.

Należy wspomnieć, że ziele angielskie spożywane w nadmiarze wykazuje szkodliwe działanie, powodując podrażnienie skóry. Jednak dawki stosowane w stomatologii oraz do przygotowania potraw są niskie i nie powinny wywołać skutków ubocznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Materiał oryginalny: Pieprzówka, czyli domowy sposób na ból brzucha i niestrawność. Poznaj właściwości piperyny i eugenolu. Sprawdź przepis na nalewkę pieprzową - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie