Jadłodzielnię doskonale znają stargardzianie, którzy nie lubią marnować żywności i chętnie korzystają z takiej formy wymiany. Szafa stała już w kilku miejscach, a teraz można ją znaleźć przy CS Caritas. Zasady są bardzo proste – oddajemy to, czego mamy za dużo, ale wciąż nadaje się do spożycia. Bierzemy to, na co mamy ochotę. Nie ma żadnych ograniczeń, każdy może przynieść coś do jadłodzielni albo coś stamtąd zabrać. Najważniejsze, żeby nie marnować dobrych produktów i potraw. Warto pamiętać o tym miejscu – od święta i na co dzień. Na facebookowej grupie Jadłodzielnia Stargard można na bieżąco sprawdzać, co pojawiło się w szafie.
Jakie produkty przynieść do jadłodzielni:
takie, które sami moglibyśmy zjeść,
takie, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
sery, jogurty, twarogi – oryginalne i szczelnie zapakowane,
pieczywo, owoce i warzywa,
konserwy, oryginalne przetwory w słoikach hermetycznie zapakowane.
Do szafy z jedzeniem nie powinniśmy wkładać m.in. surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja, produktów zepsutych (z pleśnią, nadgniciami) i alkoholu.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?