Przy lampce wina o uprawach winorośli. ZODR Barzkowice zorganizował konferencję w winnicy u Turnaua [ZDJĘCIA]

Emila Chanczewska
Zbigniew Turnau, gospodarz Winnicy Turnau w Baniewicach, jej współwłaściciel.
Zbigniew Turnau, gospodarz Winnicy Turnau w Baniewicach, jej współwłaściciel. Emila Chanczewska
Udostępnij:
Wczoraj, w Baniewicach (gmina Banie, powiat gryfiński) Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zorganizował konferencję pn. "Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania uprawy winorośli w województwie zachodniopomorskim - przetwórstwo produktów rolnych szansą na poprawę dochodowości gospodarstw". Spotkanie połączone było ze zwiedzaniem Winnicy Turnau, w której się odbywało i z degustacją produkowanych tam win, prowadzoną przez someliera.

O "Ekonomicznych i organizacyjnych uwarunkowania upraw winiarskich w warunkach klimatycznych Pomorza Zachodniego" mówił Zbigniew Turnau z Winnicy Turnau.

"Klimatyczne uwarunkowania produkcji winiarskiej w województwie zachodniopomorskim" omawiał prof. dr hab. Czesław Koźmiński.

Uwarunkowania mikroklimatyczne, które trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze miejsca pod winnicę wymieniał mgr Arkadiusz Semczyszak, główny specjalista z ZODR Barzkowice.

"Stan i perspektywy uprawy winorośli w województwie zachodniopomorskim" przedstawił prof. ZUT dr hab. inż. Piotr Chełpiński.

"Odmiany winiarskie z kolekcji winorośli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach" omówił prof. IO dr hab. Jerzy Lisek.

"Możliwości rozwoju turystyki winiarskiej w wojiewództwie zachodniopomorskim" - to temat wykładu dr Zbigniewa Głąbińskiego.

- Konferencja została zorganizowana w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW) na lata 2018-2019, w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie (SIR) - mówi Lilianna Mierzejewska, koordynatorka SIR, główna organizatorka wczorajszej konferencji.

Miłym wspomnieniem z dzieciństwa, jedzeniem słodkich winogron, podzielił się Krzysztof Duszkiewicz z Koszalina, zastępca dyrektora ZODR Barzkowice.
- Dziękuję naszym pracownikom za zorganizowanie tej konferencji, za wszystkie ciekawe informacje - mówił.

Degustację win poprowadził Maurycy Michalak, somelier z Poznania, który od ponad 10 lat "pracuje z winem". Mówił m.in. o tym, co zagraża uprawom winorośli - przymrozki, grad, ptaki, choroby. Oraz o najlepszej temperaturze podawania wina.
- Najlepiej, by miało temperaturę pokojową... średniowiecznego zamku - żartował. - Białe wino na 20 minut przed podaniem wyjmujemy z lodówki. Wino czerwone na 20 minut przed podaniem wkładamy do lodówki.

Gościem konferencji był Aleks Adam Łaskawer, konsul honorowy Mołdawii w Szczecinie.

- Wszystko zaczęło się w 2009 roku, powrocie z urlopu w Hiszpanii - wspominał początki Winnicy Turnau jej współtwórca Zbigniew Turnau. - Wszystkim nam sprawia to wielką przyjemność. To jednak nie tylko radość tworzenia, ale i konieczność zaangażowania wielu środków - podkreślał. - Najważniejsze to mieć gdzie założyć winnicę.

Ile hektarów zajmuje Winnica Turnau? Mówi Zbigniew Turnau:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Eustachy

Ciekawy jestem prelekcji pana Duszkiewicza z zakresu: Wspomnienia z dzieciństwa, jedzenie słodkich winogron

Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie