Główna organizatorka Anna Wolska:
- Mam ogromny zaszczyt zaprosić na bezpłatną konferencję "Żywienie jako wsparcie w walce z rakiem", która odbędzie się 24.06.2017 r. w małej sali w Stargardzkim Centrum Kultury! Zapraszamy nie tylko osoby, które chorują na nowotwór i są zasypywane z każdej strony coraz to nowszymi (nie zawsze rzetelnymi i prawdziwymi) informacjami na temat walki z rakiem, ale także osoby, które mają w rodzinie osoby chorujące i chcą w sposób poparty najnowszymi badaniami wspomóc ich żywieniowo. Na konferencji będziemy gościć osoby wykształcone z dziedziny dietetyki i odżywiania, które swoje wykłady opierają na EBM, czyli medycynie opartej na dowodach. Zapraszamy wszystkich, warto!
Opiekę merytoryczną nad konferencją sprawuje niekwestionowany autorytet w dziedzinie dietetyki oraz nutrigenomiki - prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, organizatorka cyklu konferencji "Spotkania z dietetyką funkcjonalną", która opowie jakie nutraceutyki są odpowiednie i pomocne w walce z nowotworem, a jakich stanowczo powinniśmy unikać.
Kolejni prelegenci na konferencji to:
- mgr Dominika Maciejewska, biochemik, doktorantka w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka - wykład dotyczący suplementacji związków tłuszczowych w terapii leczenia nowotworu.
- mgr Maja Czerwińska, dyplomowany dietetyk kliniczny, doktorantka w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka - opowie z praktycznego punktu widzenia (na co dzień pracuje jako dietetyk w szpitalu) jak żywić pacjentów leczonych z powodu nowotworów oraz jak radzić sobie z wyniszczeniem i niedożywieniem, które często towarzyszą chorobie nowotworowej.
- licencjonowana dietetyczka Barbara Świniarska, magistrantka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie - rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące nowotworów i sposobów wspomagania jego leczenia. W oparciu o najnowsze badania naukowe rozwieje wszelkie mity i przedstawi fakty dotyczące wspomagania żywieniowego w nowotworach.
- Jako licencjonowany dietetyk oraz magistrantka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie przedstawię wykład dotyczący prewencji występowania nowotworów, znaczenie prawidłowego odżywiania się oraz aktywności fizycznej w zapobieganiu występowania nowotworów - informuje Anna Wolska. - Konferencję organizujemy dzięki patronatowi starosty stargardzkiego Iwony Wiśniewskiej oraz prezydenta Stargardu Rafała Zająca. Jej pomysłodawcą jest Marcin Przepióra, stargardzki radny, dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Stargardzie.
O dobrym odżywianiu wczoraj rozmawialiśmy z Ewą Wachowicz:
Rozmawiała Emilia Chanczewska
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?