Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stargard. "Żywienie jako wsparcie w walce z rakiem". Niezwykle potrzebna i ciekawa konferencja w SCK

Emila Chanczewska
Projekt PUM Szczecin "Woodstock For Future Health" i stargardzka akcja "Rodzina w obliczu choroby nowotworowej" zapraszają w sobotę 24 czerwca 2017 roku, na konferencję "Żywienie jako wsparcie w walce z rakiem". Odbędzie się w godzinach 12-14.30, na Małej Scenie Stargardzkiego Centrum Kultury. Wstęp wolny!

Główna organizatorka Anna Wolska:
- Mam ogromny zaszczyt zaprosić na bezpłatną konferencję "Żywienie jako wsparcie w walce z rakiem", która odbędzie się 24.06.2017 r. w małej sali w Stargardzkim Centrum Kultury! Zapraszamy nie tylko osoby, które chorują na nowotwór i są zasypywane z każdej strony coraz to nowszymi (nie zawsze rzetelnymi i prawdziwymi) informacjami na temat walki z rakiem, ale także osoby, które mają w rodzinie osoby chorujące i chcą w sposób poparty najnowszymi badaniami wspomóc ich żywieniowo. Na konferencji będziemy gościć osoby wykształcone z dziedziny dietetyki i odżywiania, które swoje wykłady opierają na EBM, czyli medycynie opartej na dowodach. Zapraszamy wszystkich, warto!
Opiekę merytoryczną nad konferencją sprawuje niekwestionowany autorytet w dziedzinie dietetyki oraz nutrigenomiki - prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, organizatorka cyklu konferencji "Spotkania z dietetyką funkcjonalną", która opowie jakie nutraceutyki są odpowiednie i pomocne w walce z nowotworem, a jakich stanowczo powinniśmy unikać.

Kolejni prelegenci na konferencji to:
- mgr Dominika Maciejewska, biochemik, doktorantka w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka - wykład dotyczący suplementacji związków tłuszczowych w terapii leczenia nowotworu.

- mgr Maja Czerwińska, dyplomowany dietetyk kliniczny, doktorantka w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka - opowie z praktycznego punktu widzenia (na co dzień pracuje jako dietetyk w szpitalu) jak żywić pacjentów leczonych z powodu nowotworów oraz jak radzić sobie z wyniszczeniem i niedożywieniem, które często towarzyszą chorobie nowotworowej.

- licencjonowana dietetyczka Barbara Świniarska, magistrantka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie - rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące nowotworów i sposobów wspomagania jego leczenia. W oparciu o najnowsze badania naukowe rozwieje wszelkie mity i przedstawi fakty dotyczące wspomagania żywieniowego w nowotworach.

- Jako licencjonowany dietetyk oraz magistrantka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie przedstawię wykład dotyczący prewencji występowania nowotworów, znaczenie prawidłowego odżywiania się oraz aktywności fizycznej w zapobieganiu występowania nowotworów - informuje Anna Wolska. - Konferencję organizujemy dzięki patronatowi starosty stargardzkiego Iwony Wiśniewskiej oraz prezydenta Stargardu Rafała Zająca. Jej pomysłodawcą jest Marcin Przepióra, stargardzki radny, dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Stargardzie.

O dobrym odżywianiu wczoraj rozmawialiśmy z Ewą Wachowicz:
Rozmawiała Emilia Chanczewska

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto