Mobilne kuchnie przywiozą do Stargardu potrawy z całego świata.
- Wszystko odbędzie się w duchu slow food. Nazwa oznacza “powolne jedzenie”, ale to coś więcej - mówi Małgorzata Kowcun, jedna z organizatorek wydarzenia - W dzisiejszych czasach często jemy w pośpiechu, byle co. Idea slow food propaguje jedzenie świadomie, żywności przygotowanej z wartościowych składników, jedzenie na spokojnie, w miłej atmosferze.
Oprócz smakowitych dań, organizatorzy zapewniają też obecność rzemieślniczych browarów. Będą one serwowane z mobilnego baru, który Stargardzianie mogli spotkać już na Art Festiwalu, Dniach Stargardu i Dniach Sportu.
Stargardzka Wyżerka to jednak nie tylko uczta dla ciała.
- Chcemy stworzyć wyjątkowe wydarzenie, które na stałe wpisze się w kalendarz stargardzkich imprez. Będzie muzyka na żywo, strefa chilloutu z leżakami i różne atrakcje - zapowiada Ernest Warych, główny organizator - Każdy znajdzie coś dla siebie!
Aby podkreślić lokalny charakter wydarzenia, organizatorzy zachęcają restauratorów ze Stargardu do wzięcia w nim udziału w charakterze wystawców. Taka forma promocji mogłaby zwrócić uwagę mieszkańców miasta zarówno na nowo powstałe lokale, jak i dobrze znane punkty gastronomiczne, których dawno nie odwiedzali.
Podobne festiwale działy się już w Stargardzie, jednak po raz pierwszy będzie to impreza lokalna, tworzona przez mieszkańców naszego miasta i we współpracy z Urzędem Miejskim w Stargardzie. Wydarzenie odbędzie się w dniach 27-29 września.
ALTOS "Tyle słońca w całym mieście" fragm.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?