Tak smakuje Zachodniopomorskie! Znamy jubileuszowe smaki regionów

OPRAC.:
Maciej Janiak
Maciej Janiak
XX edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Laureaci z woj. zachodniopomorskiego.
XX edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Laureaci z woj. zachodniopomorskiego. ZODR Barzkowice
Udostępnij:
Czym tak wyjątkowo smakuje woj. zachodniopomorskie? Znamy laureatów XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Finał regionalny w województwie zachodniopomorskim odbył się w Ogrodach Przelewice z Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.

Cel konkursu jest zawsze ten sam: poznanie oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.

- To poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wizytówką oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, rzemiosła i przetwórstwa - tłumaczy Adam Kalinowski, zastępca dyrektora Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w podstargardzkich Barzkowicach.

Zwycięzcy konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2021

Finał regionalny w Zachodniopomorskiem wyłonił laureatów z blisko 60 wytwórców potraw. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  • podkategoria produkty i przetwory mięsne:
    Roman Kawecki - kiełbasa gruba z dziczyzny z Gospodarstwa Agroturystycznego „Zielona Dolina”,
  • podkategoria produkty i przetwory z ryb:
    Małgorzata Zybała z KGW Malwy w Tetyniu - paprykarz z płoci,
  • podkategoria produkty mleczne:
    Stara Mleczarnia w Bobolicach - masło 82 proc. ze śmietanki ukwaszonej,
  • podkategoria miody: P
    asieka Rzeplino, Rafał Czarnecki - miód nostrzykowy.

Wyróżnienia zdobyli: Zakład Przetwórstwa Spożywczego Michał Szukalski za Kiełbasę Galicyjską, Danuta Kaczmarek za osełkę maślaną znad Chocieli i Piotr Wójcik za miody z kolonii Przydargiń.

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

  • podkategoria przetwory owocowe: Iwona Smółka z KGW Strzebielewo - gruszki w occie,
  • podkategoria przetwory warzywne: Waldemar Borecki - Domysłowskie maślaczki,
  • podkategoria produkty zbożowe: Danuta Karpińska z GS „Sch” Boblice - chleb bałtycki z Bobolic,
  • podkategoria wyroby cukiernicze: Jadwiga Glaser - Pierniki ze skraju Puszczy Nalibockiej.

Wyróżnienia zdobyli: Romualda Rosiak za makowiec rodowy, Jolanta Lipińska za dżem z czarnej porzeczki, Urszula Nowak za syrop z buraka cukrowego.

Kategoria napoje regionalne

  • podkategoria napoje bezalkoholowe: Iwona Smółka z KGW Strzebielewo za kwas buraczany,
  • podkategoria napoje alkoholowe: Winnica Bekasiak za wino solaris 2020, półwytrawne, białe.

Wyróżnienie za syrop lawendowy trafiło do Urszuli Mejer.

ZOBACZ TEŻ:

W kategorii inne produkty regionalne wygrała Iwona Smółka z KGW Strzebielewo za ocet z papierówki, a wyróżnienie trafiło do KGW Jarzębina za promowanie produktów i dań lokalnych.

Podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu, 3 października, odbędzie krajowy finał konkursu i wręczone zostaną Perły za dania regionalne. Z Pomorza Zachodniego o Perłę powalczą:

  • faszerowany udziec z dzika Justyny i Roman Kaweckich,
  • pasztet marwicki z królika Norberta Dobosiewicza,
  • twaróg kozi marwicki Cezarego i Edyty Szczupaków z gospodarstwa ekologiczne Frykas,
  • miód lipowy Marii i Jana Kołosowskivh z pasieki Medus,
  • Tort Mocca Jana Tabińskiego z PPH TAST,
  • sok jabłkowy NFC 100 proc. Sadów Rajewscy,
  • salceson przelewicki Ireneusza Junga.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prezydent Duda w ukraińskim parlamencie

Wideo

Materiał oryginalny: Tak smakuje Zachodniopomorskie! Znamy jubileuszowe smaki regionów - Szczecin Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie