Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To najlepszy przepis na pączki. Jak zrobić domowe pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jakich składników potrzebujesz

Maria Miliszewska
Maria Miliszewska
Jak zrobić pączki w domu? To nic trudnego! Sprawdź nasz przepis >>>
Jak zrobić pączki w domu? To nic trudnego! Sprawdź nasz przepis >>>123rf
Klasyczne pączki - jak je zrobić? Tłusty czwartek już niedługo, z tego okazji większość zamierza zjeść przynajmniej jednego pączka. Można je kupić w cukierni, ale również zrobić samemu. Usmażenie pączków wcale nie jest takie trudne. Zobaczcie przepis na klasyczne pączki na tłusty czwartek.

Spis treści

Pączki na tłusty czwartek

Tłusty czwartek w tym roku wypada 16.02.2023 r. Jest dniem ruchomym, którego data zależy od świąt Wielkanocnych. To ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który kończy się środą popielcową.

W tłusty czwartek tradycyjnie jemy pączki. Obecnie najpopularniejsze są te nadziewane konfiturą, owocami lub na przykład adwokatem i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Co ciekawe, dawniej jedzono pączki wytrawne, nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem.

W tłusty czwartek jemy pączki. Skąd wziął się ten zwyczaj?

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.

Początki tłustego czwartku sięgają pogaństwa. Świętowano wtedy odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień. Zwyczaj jedzenia słodkich pączków w Polsce pojawił się w XVI wieku. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie – w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem.

Jakie nadzienie do pączka?

Najpopularniejsze pączki nadziewane są konfiturą różaną. Jednak w wielu cukierniach spotkać można różne wersje między innymi z:

  • wiśniami,
  • marmoladą,
  • czekoladą,
  • adwokatem,
  • bitą śmietaną,
  • malinami.

Na wierzchu zazwyczaj znajduje się lukier lub cukier puder, ale niektórzy polewają pączki na przykład białą lub mleczną czekoladą.

Przepis na tradycyjne pączki - składniki

Co jest potrzebne do zrobienia tradycyjnych pączków? Oto składniki niezbędne do wykonania tradycyjnych pączków na tłusty czwartek:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia lub smalec (litr)
  • konfitura do nadzienia
  • do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy

Przepis na pączki na tłusty czwartek - wykonanie

Rozpuść drożdże w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszaj i wstaw do garnka z ciepłą wodą lub w jakieś bardzo ciepłe miejsce. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i cukier waniliowy. Jajko i żółtka utrzyj z pozostałymi dwiema łyżkami cukru do momentu powstania jednolitej masy (ok. 10-15 minut ucierania). Do miski z suchymi składnikami wlej wyrośnięte drożdże i mieszaj, potem dodaj jaja z cukrem i znów wymieszaj.

Ciasto musi być dobrze wyrobione. Najlepiej robić to ręką lub specjalną końcówką miksera przez kilkanaście minut. Gdyby się trudno wyrabiało, można dodać kilka łyżek ciepłego mleka. Wyrobione ciasto nie powinno przyklejać się do ręki.

Do wyrobionego ciasta dodaj roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniataj lub miksuj ciasto do całkowitego połączenia się składników.

Sprawdzony przepis na domowe pączki. Jak je zrobić?

Czas na wyrastanie. Dobrze wyrośnięte ciasto na pączki powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłóż je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości około 2 cm. Szklanką wytnij krążki, rozłóż na blacie i przykryj na około pół godziny do 45 minut do wyrośnięcia.

Pod koniec wyrastania pączków należy rozgrzać olej w dużym i szerokim garnku - do temperatury 180 stopni. Pączki wkładaj ostrożnie i smaż po około 2 minuty z każdej strony. UWAGA! Jeśli za szybko będą się rumienić, mogą być w środku surowe! Pączki wyłów łyżką cedzakową i odkłóż na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Nadzienie dodaj używając rękawa cukierniczego z ostrą końcówką.

Udekoruj pączki wedle uznania, na przykład lukrem i skórką kandyzowaną lub cukrem pudrem. Smacznego!

Tłusty czwartek. Nie tylko pączki

W tłusty czwartek ze słodkości jemy nie tylko pączki. Wielu fanów mają na przykład faworki (zwane chrustami), ptysie, orzeszki nadziewane kremem czy na przykład donuty. Coraz większą popularnością cieszą się także pączki pieczone, które są mniej kaloryczne (klasyczny pączek ma około 290 kcal).

Polecjaka Google News - Dziennik Bałtycki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To najlepszy przepis na pączki. Jak zrobić domowe pączki na tłusty czwartek? Zobacz, jakich składników potrzebujesz - Dziennik Bałtycki

Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto