Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielka Sobota – Tradycyjne święcenie pokarmów w Stargardzie

Grzegorz Świstak
Grzegorz Świstak
Wielka Sobota, poprzedzająca Niedzielę Wielkanocną, w Kościele Katolickim która w tym roku przypada na 30 marca, jest dniem refleksji i oczekiwania na Zmartwychwstanie. Dzień ten zamyka Triduum Paschalne i stanowi okazję do pogłębienia wiary poprzez adorację, kontemplację i obrzędy sakralne.

W parafiach Stargardu, podobnie jak w innych częściach Polski, Wielka Sobota nie jest dniem sprawowania Eucharystii. Kościoły pozostają otwarte dla wiernych, którzy przez cały dzień zgromadzeni są w adoracji przed Najświętszym Sakramentem zlokalizowanym w specjalnie przygotowanych kaplicach.

Tradycyjnym elementem Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów, nazywane potocznie 'święconką'. Mieszkańcy powiatu, zgodnie z wielowiekowym zwyczajem, przynoszą do świątyń wiklinowe koszyki wypełnione produktami, które będą konsumowane podczas uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Wewnątrz tych koszyków znaleźć można pieczywo, jaja, wędliny i inne smakołyki, upiększone wstążkami i białą koronkową serwetką. Praktyka ta jest głęboko zakorzeniona w lokalnej społeczności, a każdy z produktów ma swoje symboliczne znaczenie związane z historią Pasji Pańskiej.

Ta cicha i powściągliwa atmosfera trwającego rozważania przerwana zostaje w każdej parafii po zapadnięciu zmroku, kiedy to ma miejsce uroczysta Wigilia Paschalna, otwierająca obchody Niedzieli Wielkanocnej.

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto