Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zarybianie Iny. Wpuścili narybek jazia i szczupaka

Wioletta Mordasiewicz
Zarybianie Iny odbywa się każdego roku.
Zarybianie Iny odbywa się każdego roku. Koło Ina
Podobnie jak w poprzednich latach Inę zasilił narybek, co podniesie wędkarską atrakcyjność tej rzeki.

- Woda została zasilona rybami gatunku jaź i szczupak, pochodzącymi z goleniowskiego Ośrodka Hodowlano – Zarybieniowego Okręgu PZW w Szczecinie - informuje Jerzy Blacharski, sekretarz Koła PZW nr 46 Ina.
Najpierw do rzeki wpuszczono 100 kg jazia.
- Operacja ta została przeprowadzona z zachowaniem środków ostrożności, aby żadna z ryb nie doznała uszczerbku - dodaje sekretarz. - Wpuszczone ryby błyskawicznie oswoiły się z nowym otoczeniem, grupując się ławice, podążyły w górę rzeki, w poszukiwaniu nowych miejscówek.
Później do rzeki trafił narybek szczupaka. Wpuszczono 100 tysięcy sztuk tych ryb.
W akcji zarybiania brali udział Józef Januszkiewicz, Łukasz Ragaman, Bartosz Trociuk, Robert Parada oraz Daniel Jakubiak. Całość nadzorował Łukasz Potkański, ichtiolog Okręgu PZW w Szczecinie.

Zobacz też dyskusję o zarośniętej rzece w Pęzinie

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto