Makaronowa, piżmowa, bambino czy francuska. Pomarańczowa, zielona, biała i prążkowana. O różnych rozmiarach, kształtach i wadze. Wszystkie piękne, smaczne i przede wszystkim ekologiczne. W Pęzinie niedaleko Stargardu od kilku lat na 3 hektarach uprawiana jest dynia.
Plantacja o wdzięcznej i łatwej do zapamiętania nazwie "Dyniowe pole" leży w Pęzinie, w gminie wiejskiej Stargard. To kojarzące się przede wszystkim ze świętem Halloween warzywo – choć pod względem botanicznym to podobno owoc, ma wiele odmian i barw.
O swojej drodze do uprawy dyni, oraz o tym, co można z dyni zrobić opowiadają Państwo Joanna i Marek Kaciupa z Pęzina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.