Celem tego konkursu było: promowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie u uczniów potrzeby osiągania sukcesów, zainteresowań kulinarnych i cukierniczych oraz wykazanie się znajomością przygotowania potraw i ciast.
I etap konkursu to eliminacje klasowe. Młodzież rozwiązywała test składający się z 40 pytań. Osoby z najwyższą punktacją przeszły do eliminacji szkolnych i ponownie pisały test. 10 osób z najwyższa punktacją z klas cukierniczych i gastronomicznych przeszło do części praktycznej konkursu. Uczniowie musieli wykazać się inwencją twórczą i przygotować swoje popisowe danie lub ciasto.
Wariacje na temat warzyw
– hasło przewodnie dla kucharzy, którzy zaprezentowali różne dania. Były one nie tylko smaczne, ale i pięknie podane.
Potrawy przygotowane przez uczestników to:
- Papryka faszerowana kaszą bulgur, makaron z cukinii i marchewki oraz puree z groszku.
- Chipsy z marchwi i selera, jako dodatek pierś marynowana z kurczaka.
- Rolada ze szpinaku z serkiem mascarpone i łososiem. Podana na rukoli.
- Pieczone ziemniaki podane na roszponce z sosem winegret, serem fetą i pomidorem koktajlowym.
- Puree z zielonego groszku i brokuła oraz sałatka koktajlowa z grillowaną piersią drobiową.
,, Tort na każdą okazję” – hasło przewodnie dla cukierniczek, które przygotowały:
- Tort ,,Zakochane kociaki – śmietankowo - czekoladowe” .
- Tort ,,Ciasteczkowy potwór”.
- Tort „Brzoskwiniowa róża”.
- Tort biszkoptowy z owocami i bitą śmietaną.
- Tort cytrynowy z karmelizowaną cytrynką.
Poziom konkursu był tak wysoki, że jury zdecydowało o przyznaniu równorzędnych nagród. W kategorii „Najlepszy kucharz ZS nr 5” są to: Przemysław Zalewski, Paweł Trusiewicz, Dominika Pacyna, Gabriela Drozd i Ewa Salamon.
,,Najlepszy cukiernik ZS nr 5”: Klaudia Gazda, Dominika Wojciechowska, Gabriela Koczedof, Letycja Cieśla, Katarzyna Kolano.
Nagrody rzeczowe ufundowane przez Powiat Stargardzki i Zespół Szkół nr 5, laureatom obu konkursów wręczyła Elżbieta Świderska – Zastępca Dyrektora Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym oraz Jolanta Kawszyn – Dyrektor Zespołu Szkół nr 5 w Stargardzie.
Organizatorami konkursów były Marzena Samujło, Danuta Puchniarska, Dorota Kujawska i Monika Nowicka-Chorągiewicz.
Zobacz też konkurs ZPSB i starostwa "Pasja pachnąca słodyczą":
Wideo (ech)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?