Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Torcik potrójnie czekoladowy bezkonkurencyjny. Konkurs "Pasja pachnąca słodyczą" rozstrzygnięty!

Emila Chanczewska
Rozstrzygnięta została druga edycja konkursu na najwspanialsze, najsmaczniejsze, najpiękniej wyglądające i mające nowatorskie receptury słodkości "Pasja pachnąca słodyczą", organizowanego przez wydział przedsiębiorczości Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu i stargardzkie starostwo.

Główną nagrodę wygrała Elżbieta Wójcik, na co dzień sołtys wsi Kania w gminie Chociwel, za torcik "Potrójnie czekoladowy", który wykonała z trzech rodzajów czekolad, gorzkiej, mlecznej i białej, bez dodatku mąki. Pani Elżbieta oprócz kuchennego sprzętu, dostała możliwość darmowego roku studiów w ZPSB i jak zapewniła, chętnie z niej skorzysta. Wartość tej nagrody, to 3000 zł.

Drugie miejsce zajęła Aleksandra Trojanowska, także z Kani, studentka bezpieczeństwa narodowego na Uniwersytecie Szczecińskim, za inspirowany drinkiem tort "Mojito", limonkowo-miętowy z białą czekoladą.

Na miejscu trzecim uplasowała się Iwona Kowalewicz ze Stargardu, kierowniczka referatu wydatków w wydziale finansowym stargardzkiego magistratu, za tort "Letnia różyczka" z truskawkami i kremem maślanym na bazie włoskiej bezy.

Nagrodę za największą ilość lajków na Facebooku dostał Kacper Osuchowski, autor tortu "Yin-Yang", z białej i ciemnej czekolady.
- Interesuję się feng shui i mój tort pokazuje jasną i ciemną stronę mocy - opowiadał Kacper.

Pokazali, co potrafią

Rozstrzygnięciu konkursu towarzyszył pokaz przygotowania deseru (sakiewek z naleśników, nadziewanych kremem twarogowym i borówkami, podawanych z sosem czekoladowym), wystawa prac najlepszego cukiernika 2015 w ZS 5 - Klaudii Gazdy oraz degustacja przepysznych ciast i ciasteczek w wykonaniu zdolnych uczniów technikum gastronomicznego i cukierniczego w Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie.

Wysoki poziom

- Jestem bardzo zadowolona z przebiegu konkursu i zachwycona jego poziomem, był wysoki, a wypieki bardzo zróżnicowane, podobnie jak wiek uczestników - mówi Ewelina Świergiel, dziekan w ZPSB. - Świetnie, że była wśród nich młodzież z ZS 5, która rzetelnie uczy się zawodu. Rywalizacja była piękna, także na Facebooku, gdzie głosowanie odbyło się po raz pierwszy. W sumie oddano ponad 1600 lajków, z całej Polski i same pozytywne komentarze. Wszyscy spisali się na medal. Zapraszam do udziału w naszym konkursie za rok!

Nie kupujemy w cukierniach

- W ogóle nie spodziewałam się wygranej, warto było wziąć udział! - wyznaje Elżbieta Wójcik z Kani, której czekoladowy tort okazał się bezkonkurencyjny. - Wychodzę z założenia, że czekolada sprawia najwięcej radości, poprawia humor i dlatego w mojej rodzinie nigdy jej nie brakuje. Razem z 12-letnią córką pieczemy babeczki z czekoladą, tort czekoladowy, także bezowy, dużo ciast z owocami, a muffiny są u nas prawie codziennie. W ogóle nie kupujemy ciast.

Z czwartego na drugie

Panią Elżbietę do udziału w konkursie "Pasja pachnąca słodyczą" Ola Trojanowska, która rok temu zajęła IV, a w tym roku II miejsce.
- Na co dzień studiuję, trenuję boks, a gdy przyjeżdżam na weekend do domu, piekę babeczki i ciasta, robię też inne potrawy, zapiekanki, mięsa - opowiada Aleksandra Trojanowska. - Jestem zadowolona, że mój tort znalazł się na drugim miejscu.

Torty piecze od roku

W ubiegłym roku - jak opowiada - zrobiła swój pierwszy w życiu tort laureatka III miejsca, Iwona Kowalewicz.
- Najpierw na urodziny córki,potem poprosiła mnie o tort bratanica - mówi pani Iwona. - Zaczęłam szukać inspiracji w internecie, na youtube, następnie kupiłam sobie robota Kenwood, który jest moim Master Chefem. Piekę różne ciasta i mufinki co sobota, nieraz w tygodniu do kawki też. Najbardziej smakują wilgotne mufinki marchewkowe oraz te z maślanym kremem na wierzchu. Zapraszam na mojego Facebooka, gdzie pokazuję swoje wypieki!

W jury cztery panie

W finale, wybrane spośród wszystkich 27 zgłoszeń, znalazły się też tort truskawkowo-śmietankowy Agnieszki Wysockiej, który pomagała dekorować 5-letnia córeczka oraz ciasto "Opera" Julii Chrobocińskiej, które określiła jako "francuski klasyk". Wspaniałe wypieki oceniało jury w składzie: Ewelina Świergiel, dziekan wydziału przedsiębiorczości ZPSB w Stargardzie, Agata Łucka z zarządu powiatu stargardzkiego, szczecińska dietetyk Aleksandra Kosicka, która wygłosiła prelekcję o zasadach zdrowego odżywiania, o słodkościach, które zdrowiu nie szkodzą oraz red. Emilia Chanczewska z Głosu, który sprawował patronat medialny nad konkursem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto