MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów...
fot. baibakova/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Warzywa kiszone

Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów probiotycznych, stanowią bowiem źródło naturalnych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz bakterii wspomagających zdrowie jelit i całego organizmu. Choć zawierają sporo soli, spożywane jako dodatek do kanapki, sałatki czy surówki nie zapewnią nadmiaru sodu, wzbogacą za to jedzenie w związki smakowe i odżywcze. Warto jednak wybierać kiszonki z lady chłodniczej, a nie – ze sklepowej półki, ponieważ w pełni wartościowe są tylko wymagające trzymania w lodówce przetwory niepasteryzowane. Polecane są zwłaszcza kiszone ogórki, buraczki i kapusta, a także inne warzywa (selery, pomidory), zakwasy i soki z kiszonych warzywa do picia, a także kimchi.

Zobacz również

Miał być terminal w Trójmieście, a będzie w Niemczech. Dokąd pojedzie polskie zboże?

NOWE
Miał być terminal w Trójmieście, a będzie w Niemczech. Dokąd pojedzie polskie zboże?

Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. św. Floriana w Chodzieży cz. I

NOWE
Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. św. Floriana w Chodzieży cz. I

Polecamy

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Rzuciła pracę, by malować i pomagać chorym dzieciom. Wkrótce jej nowa wystawa

Rzuciła pracę, by malować i pomagać chorym dzieciom. Wkrótce jej nowa wystawa