Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pulpety w sosie pieczarkowym. Pomysł na pyszny obiad z resztek mięsa. Prosty przepis na pulpety, którymi będziesz się zajadać

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pulpety w sosie można przygotować nie tylko z mielonego mięsa
Pulpety w sosie można przygotować nie tylko z mielonego mięsa Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Pulpety w sosie to pomysł na wykorzystanie resztek po świętach. Jeśli została ci biała kiełbasa i pieczeń, z którą nie wiesz, co zrobić, przygotuj te wyśmienite pulpeciki. To wspaniały przepis zero waste, a także sposób na szybki, pożywny obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Pulpety w sosie pieczarkowym to smaczna potrawa, której wcale nie trzeba robić z mięsa mielonego. Możesz wykorzystać do nich gotowaną białą kiełbasę, która została po świętach. Pulpety w sosie można też przygotować z surowej kiełbasy. Wystarczy zdjąć osłonkę, rozdrobnić mięso i dodać kilka składników, a potem uformować pulpeciki. Jeżeli masz resztki pieczeni lub innego mięsa, możesz także je zmielić lub rozdrobnić i dodać do pulpetów. Wybornie smakują z sosem pieczarkowym, ale możesz także przygotować sos koperkowy lub śmietanowy. Idealnie pasuje do nich puree z ziemniaków i surówka z marchewki.

Pulpety – przepis zero waste na wykorzystanie resztek mięsa

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2-4 białe kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • sól, pieprz.

Na sos pieczarkowy do pulpetów:

  • 500 g pieczarek,
  • szklanka bulionu,
  • szklanka śmietanki kremówki,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Polecam także: Wyborna surówka z marchewki jak z restauracji. Prosty przepis

Jak przygotować pulpety w sosie pieczarkowym?

  1. Z kiełbasy zdjęłam osłonki, mięso umieściłam w misce i zblendowałam.
  2. Do tej samej miski dodałam jajka, kaszę mannę, sól i pieprz.
  3. Wymieszałam całość, po czym wilgotną dłonią formowałam małe pulpeciki.
  4. Pulpeciki gotowałam 10 minut w bulionie, po czym wyjęłam je na talerz.
  5. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Dodałam bulion oraz śmietankę.
  6. Podgrzewałam sos ok. 10 minut, doprawiłam do smaku.
  7. Do sosu wrzuciłam pulpety i gotowałam na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  8. Całość posypałam natką pietruszki. Pulpety w sosie podałam z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Obserwuj StronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pulpety w sosie pieczarkowym. Pomysł na pyszny obiad z resztek mięsa. Prosty przepis na pulpety, którymi będziesz się zajadać - Strona Kuchni

Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto