Jako zespół pod patronatem Moniki Nowickiej-Chorągiewicz opracowali i wykonali odważną recepturę karpia w panierce pistacjowo-orzechowej, puree z batatów z sosem grejpfrutowym.
W relacji opiekuna:
- Nasza potrawa, jest sztuką kompromisów, to starcie się trzech smaków, nauczyciela – który chciałby być mistrzem i uczniów, spokojnej wydawałoby się Izy i kreatywnego Dawida. Uczniowie pomimo młodego wieku, mają żelazne charaktery i walczą o swoje ulubione smaki. Iza stoi na straży tradycyjnych smaków, a Dawid lubi eksperymentować, najważniejsze że się nie poddają w znajdowaniu argumentów aby przekonać nauczyciela do swojej propozycji.
Uczniowie dodają:
- Chcieliśmy w swojej pracy pokazać że karp nie musi być, jak często się słyszy „przekleństwem wigilijnego stołu”. Jego słodycz podkręciliśmy dobrze przyprawionym purée z batatów a przełamaliśmy sosem grejpfrutowym. Wyszedł karp idealny, bez ości i bez mulistego posmaku.
Pasjonatom sztuk kulinarnych gratulujemy podjęcia odważnego wyzwania.
iPolitycznie - Czy słowa Stefańczuka o Wołyniu to przełom?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?