Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZS 5 Stargard w konkursie kulinarnym: odważna receptura karpia w panierce pistacjowo-orzechowej, puree z batatów z sosem grejpfrutowym!

ZS 5 Stargard
Uczniowie Zespołu Szkół nr 5 podjęli kolejne wyzwania zawodowe. Tym razem w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym, wzięli udział uczniowie klasy 3 Branżowej Szkoły I stopnia – Kucharz: Izabela Sobkowiak i Dawid Romanowski.

Jako zespół pod patronatem Moniki Nowickiej-Chorągiewicz opracowali i wykonali odważną recepturę karpia w panierce pistacjowo-orzechowej, puree z batatów z sosem grejpfrutowym.

W relacji opiekuna:
- Nasza potrawa, jest sztuką kompromisów, to starcie się trzech smaków, nauczyciela – który chciałby być mistrzem i uczniów, spokojnej wydawałoby się Izy i kreatywnego Dawida. Uczniowie pomimo młodego wieku, mają żelazne charaktery i walczą o swoje ulubione smaki. Iza stoi na straży tradycyjnych smaków, a Dawid lubi eksperymentować, najważniejsze że się nie poddają w znajdowaniu argumentów aby przekonać nauczyciela do swojej propozycji.

Uczniowie dodają:
- Chcieliśmy w swojej pracy pokazać że karp nie musi być, jak często się słyszy „przekleństwem wigilijnego stołu”. Jego słodycz podkręciliśmy dobrze przyprawionym purée z batatów a przełamaliśmy sosem grejpfrutowym. Wyszedł karp idealny, bez ości i bez mulistego posmaku.

Pasjonatom sztuk kulinarnych gratulujemy podjęcia odważnego wyzwania.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stargard.naszemiasto.pl Nasze Miasto